Burak Şeddadı - Akıl Sorusu

 Akıl (veya bilinç) insan türü için bir yara mıdır yoksa bir nimet mi?

Merhabalar, ben Burak. Bu yazıda “Akıl (veya bilinç) insan türü için bir yara mıdır yoksa bir nimet mi?” sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle aklımızın bizi diğer hayvanlardan ayıran en önemli özellik olduğunu söyleyebiliriz. Eski zamanlarda insan sadece avlama veya toplama üzerine bir yaşam sürerdi. Avcı olabildiği gibi av da olabiliyordu. O zamanın dünyasında güçlü olanlar kazanırdı. İlkel kedigiller veya köpekgiller tarafından insanların öldürülmesi mevcuttu, fakat sonradan insanları o ilkel hayvanlardan ayıran bir şey oldu. O şey akıldı. Yerden ve etraftan buldukları şeylerle eski tarzda olsa aletler yapmaya başladılar. Sapanlar, mızraklar ve bıçak gibi bir sürü aletle diğer hayvanlara karşı üstünlüğü ele geçirmeye başladılar. Yaptıkları aletleri geliştirmek ve bir şeyleri keşfetme isteği doğrultusunda da hayvanlar alemini bu konuda geride bıraktılar. Silahların da bulunmasıyla akıl, kas gücünü hiçe saydı. İnsanlar, “Güçlüler her zaman kazanır.” sözünü değiştirerek belki de koskoca beş milyar yıllık Dünya tarihinde bir ilke imza atmıştı. Kalemin kılıçtan üstün olduğu görüldü böylece.

Bütün bu gelişmelere dayanarak aklımızın olması veya varlığımıza ait bir farkındalığımızın olması insan toplumunu geliştirmiş diyebiliriz ancak günümüzden geçmişe doğru bakarsak, insanların kendi türünü düşünce farklılıklarından veya başka sebeplerden dolayı yok ettiren şey de bilinçlerinin olmasıydı. Dünya’yı şu an günümüzdeki gibi kirletilmiş olmasının sebebi de aklımızın bir yan etkisi değil midir? Akıl, eğer doğru kullanılırsa bir nimettir. Düşünce farklılıklarına saygı göstermek veya başka sebeplere çözüm üretmek sadece akıl etmekte mümkündür, ama akıl doğru kullanılmazsa meydana gelen durumlar doğal olarak farklıdır. Herhangi bir olaydan kaynaklı birbirini öldürüp birilerini suçlamak tabii ki kolay gelir insana. İnsanın Dünya’nın kaynaklarını hiçbir şey yokmuş gibi sömürüp diğer canlılara karşı hiçbir duyar duymaması aklın insan türü için bir “yara” olduğunu gösterebilir ama bana soracak olursanız bu asıl akıl değildir. Aklı yarım yamalak kullanmanın sonuçlarıdır. Tamamen bilinç sahibi insanlardan oluşan bir toplumda bahsettiğim sorunlardan neden mevcut olsun ki? Doğru ve ahlaklı bir toplum anlayışı mevcutsa akıldan bahsedilebilir, ama dürüst olmak gerekirse bence akıl insan türü için bir nimettir. Çünkü insanlar herhangi bir şeye veya olaya karşı ne kadar kötü, bencil, açgözlü ve vahşi davranışlar veya huylar sergilese de bunların çokta bir önemi olduğunu sanmıyorum. İnsanlığın Dünya’da bulunduğu son 2000 yıla bakacak olursak katettikleri gelişmeler gerçekten akıl almaz boyutlarda. Tabii ki de insanların yaptıkları bazı hareketler olumsuz olabilir ancak bu aklın bizi getirdiği noktanın yan etkisidir sadece.

Size sormak istiyorum, siz olsanız gerçekten de bilinciniz olmadan doğadaki klasik hayvanlar gibi olup hiçbir sorun olmamasından mı yana olurdunuz yoksa aklın bizi götürebileceği en uç noktayı görmek isteyerek ortaya çıkan bir iki tanecik kötü sonuca katlanır mıydınız? Ben kötü sonuçları kabul etmeyi seçiyorum. İnsan aklının potansiyellerini görmek için kötü sonuçları kabul etmek insanlık için sadece küçük bir bedel. Bu oluşan kötü sonuçlar büyümediği sürece akıl, insan türü için bir nimettir. Hem de önemli bir nimet. Düşüncelerimi böyle belirtmeye çalıştım, okuduğunuz için teşekkürler.  

Burak ŞEDDADI 32 11/E

Yorumlar

  1. Oldukça Natüralist bir yaklaşım, ben de benzer fikirdeyim. Akıl doğaya bakıldığında bir nimettir, sahip olmayan bütün canlılardan üstün kılar. Tabii üstümüze feragat edemeyeceğimiz bir sorumluluk da yükler. Bu sebeple akıl ve farkındalık aynı zamanda bir bilinçlilik gerektirir. Bilinçlilik de çok felsefi bir kavramdır. Bir şeyi iyi veya kötü yapan nedir hatta bu kavramlar gerçek midir? Bu soruları sorma sorumluluğuna sahip olmak gerekir ve sahip olmayan bir birey çevresini de kendisini de yıkıma götürme olasılığı barındırır. Dehşet IQ sahibi olsa da bir kişinin aklını kullandığı yer, ideolojisi, içinde bulunduğu şartlar önemlidir. Tüm bir gezegenin sonunu getirebilir. Örneğin bir Nükleer bir savaş durumunda, sonuçlarının büyüklüğü ve katlanılmaz oluşu göz önünde bulundurulmalı.

    YanıtlaSil
  2. Bende sana katılıyorum. İnsanlar akıllarını bilinçli ve topluma karşı faydalı kullandıkları zaman olumlu sonuçlar ve gelişmeler ortaya çıkar. Bunun yanında aklı bilinçsizce kullanan insanlar da var tabi. Ama genele bakarsak bu daha küçük bir yer kaplıyor. Benim görüşlerime göre de akıl hepimiz için büyük bir nimettir.

    YanıtlaSil
  3. Ben de senin gibi düşünüyorum. Bir bıçak yemek yapmak için büyük bir nimettir ve bazı kötü niyetli insanların o bıçağı birisine zarar vermek için kullanması o bıçağı insana yara haline dönüştürmez.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tuba Nur Korkmaz - Uçurum Sorusu

Batuhan Okşar - Çevre Sorusu